OLSÄNGS POTATIS PÅ BORDET

POTATIS PÅ BORDET

Vi har alltid arbetat för en hög kvalitet på de råvaror vi levererar till butiker och grossister i Blekinge och Småland.Våra odlare, främst av potatis och lök, är från Blekinge, Skåne, Halland och Öland. De odlar med stor kunskap och omtanke för miljö- och ekologi. De hanterar sina marker med största omsorg för att produkterna skall bli de bästa.Olsängs Potatis levererar god potatis till hela södra Sverige, och du kan hitta vår potatis i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Vi hämtar potatis från bönder i södra Sverige och sorterar och paketerar i Olsäng för att därefter distribuera till livsmedelsbutikerna.Olsängs Potatis har levererat potatis i över 60 år till konsumenter och våra potatispåsar är numera välkända och står idag för hög kvalité på potatis.

LITEN POTATISSKOLA

Det är lätt att laga potatis, och roligt eftersom du kan servera den på så många olika sätt. Potatisen blir alltid godast om du tillagar den med omsorg, särskilt färskpotatisen. Med några enkla knep förhöjer du smaken. Ordentligt med salt och koll på koktiden är några exempel.

Gratinera – välj en fast potatis

Värm ugnen till 150°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skivorna i kallt vatten en stund och torka av dem med hushållspapper. Smöra en eldfast form och lägg potatisen i lager med salt och nymald peppar. Klicka över smör och häll på gräddmjölk. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 min tills potatisen är mjuk, grädden krämig och ytan gyllenbrun.

Koka – färsk, fast och mjölig sort

Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten som precis täcker potatisen. Salta vattnet och koka potatisen mellan 10 – 25 minuter. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar.

Råsteka – välj en fast sort

Skala potatisen och skär i skivor, små tärningar eller riv den. Lägg potatisen i kallt vatten (för att dra ut stärkelsen och slippa att den bränns vid) och låt den rinna av på hushållspapper. Stek potatisen i stekpanna med lite matfett och krydda med salt, peppar och dina favoritkryddor.

Rosta – helst en fast sort

Skär potatisen i klyftor eller halvor, låt gärna skalet vara kvar. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över en god olja och gärna lite havssalt. Sätt ugnen på 225° och rosta i cirka 30 minuter tills den fått fin färg.

Baka – mjölig sort

Lägg potatisen på en plåt och stick små hål i skalet så att den inte sprängs. Baka i ugn 200°, 45 – 60 minuter. Snabbare alternativ är att använda mikron på full effekt, detta tar endast cirka 5 minuter per potatis.

Mosa – gärna mjölig sort men även fast funkar

Skala potatisen och skär den i bitar, koka den mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt smör och varm mjölk. Rör om ordentligt, gärna med en ballongvisp, och späd eventuellt med mer mjölk för krämigare konsistens. Smaksätt med salt, peppar och färska örter.